Jaakko Kuusisto

Koulutussäästöjä ja avoimuutta Oamk-tyyliin

13/08/2016
Kommentteja (5)

Oulun ammattikorkeakoulu on ankarien säästöpaineiden alla, kuten muutkin vastaavat koulut. Noin 53 miljoonan euron budjetista on valtion budjettileikkausten ansiosta häipymässä 6 miljoonaa vuoteen 2019 mennessä, joten koulun hallitus on vaikean paikan edessä. Leikkauksia ollaan sanomalehti Kalevan saamien tietojen mukaan kohdistamassa muun muuassa kulttuurialaan, jonka sisällä tähtäimessä ovat nyt tanssinopettajien sekä kirkkomuusikoiden koulutusohjelmat. Mikään ei toki ole helpompaa kuin kirjoittaa blogi jossa vastustetaan leikkauksia, mutta nyt on kyse hiukan enemmästä.

Ensiksi koulutustarpeesta sinänsä. Kun koulutusohjelmien tarpeellisuutta tarkastellaan, keskeisiä mittareita ovat ohjelman vetovoima, valmistuneiden työllistyminen, sekä vastaavan koulutuksen saatavuus muualla Suomessa. Kirkkomusiikin puolella on tiettävästi ollut toivomisen varaa opiskelijoiden löytämisessä, mutta työllistyminen on ollut vahvaa, ja ainoa muu opiskelupaikka Suomessa on Sibelius-Akatemian Kuopion yksikkö [EDIT: tässä kohtaa tietoni olivat hivenen vajavaiset; kts. ensimmäinen kommentti blogin alla]. Ihanko oikeasti yksi riittäisi? Sitäpaitsi olen ymmärtänyt että kanttoreita on lähivuosina eläköitymässä melkoinen joukko, eikä uusia tekijöitä voi oikein ulkomailtakaan haalia.

Tanssinopettajien koulutuksen puolella tilanne on vielä vaikeampi ymmärtää: showtanssin, paritanssin, sekä kansantanssin osalta vastaavaa koulutusta ei ole Suomessa missään muualla. Kyse ei ole pelkästään perinteen säilyttämisestä, vaan mitä suurimmissa määrin myös uuden luovuuden turvaamisesta. Ohjelma on vetovoimainen ja työllistyminen erinomaista. Lisäksi Opetus- ja kulttuuriministeriö on linjannut että tanssinopetusta pitäisi pikemminkin lisätä. 

Toisaalta ministeriö on tiettävästi kannustanut kouluja tarkastelemaan pieniä yksiköitä erityisen kriittisesti. Tässä kohtaa toivoisin ministeriöltäkin malttia: linjanveto voi nimittäin pahimmillaan johtaa moneen tilanteeseen joissa se ainut koulutuspaikka katoaa maasta vain koska se on pieni. Tällainen kulttuurinen köyhdyttäminen ei voi olla ministeriön tavoite. Tuoreessa muistissa pitäisi kaikilla olla edelleen surullisenkuuluisa Lahden ammattikorkeakoulun musiikkiteatterilinjan kohtalo. On niinkin että joidenkin koulutusmahdollisuuksien katoaminen heikentää jäljelle jäävienkin asemaa. Kulttuuriala ja nimenomaan taiteet ovat tulevaisuudessa yhä enemmän yksi kokonaisuus jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Siksi pitkälle menevä erikoistuminen oppilaitoksittain ei ole mitenkään toivottavaa.

Oamkin säästöpaineet ovat niin merkittävät, että luulisi olevan erityisen tuhoisaa yrittää kuroa niitä kasaan käymällä juuri pienten koulutusohjelmien kimppuun. Tietojeni mukaan suurimmat yksiköt Oamkissa ovat tekniikka, sosiaali- ja terveysala, sekä liiketalous. Mitkä näiden koulutusohjelmista ovat sellaisia joita ei opeteta muualla kuin Oulussa?

Vasta-argumentti lienee toki se, että tanssikoulutus on kallista muun muuassa siksi että se vaatii kohtuulllisen mittavat tilat toimiakseen. Mutta koulutuksen järjestämisen peruste ei voi koskaan olla se, että koulutetaan niille aloille joille asia voidaan järjestää edullisimmin, varsinkaan silloin kun koulutuksen järjestäminen on yhden ainoan koulun vastuulla. Kapea numeroihin tuijottaminen ilman kokonaiskuvaa on saanut aikaan rumaa jälkeä ihan lähimenneisyydessäkin, Savonlinnan opettajankoulutuksen kohdalla. Itä-Suomen yliopisto päätti siirtää koulutuksen pääkampukselleen Joensuuhun, ja vaikka koulun omasta näkökulmasta liike saattaa olla järkevä, ovat kokonaisvaikutukset jotain aivan muuta. Monelle saattoi tulla yllätyksenä esimerkiksi se, että majoituskapasiteetin katoaminen Savonlinnasta heikentää oleellisesti jopa Savonlinnan Oopperajuhlien kykyä tuottaa vierailunäytäntöjä, ja koulutuksen lähdön kokonaisvaikutukset talousalueelle tulevat olemaan erittäin merkittävät.

Savonlinnan tapauksen kohdalla oli puhetta siitä että valtio ei voi puuttua peliin, koska yliopiston autonomia. Muualla koulutusohjelmien lakkauttamisia perustellaan kuitenkin ministeriön tahtotilalla. Minulle tämä logiikka ei ole vielä auennut.

 

Sitten menettelytavoista. Kun kyseessä on koulutuksen olemassaolo Suomessa ja kulttuurisen perinnön jatkuvuus, ei koulutusohjelmasta päättäminen ole suinkaan mikään yksioikoinen taloudellinen ratkaisu, vaan siihen liittyy laajempi vastuu ja ymmärryksen vaatimus. Tämän vastuun kautta pitäisi tulla itsestäänselvänä ettei tällaisia ratkaisuja voi ikinä tehdä ilman riittävää julkista keskustelua ja asiaan liittyvien tahojen kuulemista. Oamkin johdon käsitys tästä näyttäisi kuitenkin olevan toisenlainen.

Ellei joku olisi vuotanut asiaa Kalevalle, olisi asia saattanut hyvinkin edetä keskiviikkona 17.8. pidettävään Oamkin hallituksen kokoukseen ilman että talon henkilökuntakaan olisi tiennyt asiasta. Edes ne opettajat jotka työskentelevät näiden nimenomaisten koulutusohjelmien parissa eivät tienneet asiasta mitään. Ainuttakaan lausuntoa ei tietojeni mukaan ole asiasta pyydetty päätöksenteon pohjaksi. Asiaa on käsitelty johtoryhmässä, mutta ilmeisesti läsnäolijoita on kielletty puhumasta asiasta. Oamkin rehtori oli kaikesta päätellen viemässä asiaa sammutetuin lyhdyin hallituksen päätettäväksi, ilman että kukaan ehtii ottaa asiaan mitään kantaa. No, ei mennyt ihan niin, ja nyt pelkästään tanssinopettajakoulutuksen puolesta kerättävässä nettiadressissa on tätä kirjoitettaessa yli 3200 nimeä.

Menettelyyn liittyy toinenkin piirre jota ei tässä suinkaan nähdä ensimmäistä kertaa. Voi olla ettei varsinainen tavoite ole nytkään ajaa näitä koulutusohjelmia kokonaan alas, mutta sitä kannattaa esittää, koska siitä nousee takuuvarmasti poru. Sitten voidaan näennäisesti perääntyä, tehdä joku lievempi säästöpäätös, ja siten luoda vaikutelma että nyt tehtiin kuitenkin kohtuullinen ratkaisu ja kuunneltiin palautetta.

Suomen näköalaton kurjistaminen saisi nyt pikkuhiljaa riittää, ja toivoisin ministeriöltäkin erityisestä tarkkaavaisuutta sen suhteen, mitä kaikkea meiltä on ”välttämättömien” säästöjen nimissä katoamassa. Koulutussäästöt eivät ole mikään pakko, vaan ihan rehellinen poliittinen valinta, ja sellaisena niitä pitää myös tarkastella. On myös pohdittu Suomi-kuvaa ja maabrändiä uupumiseen asti. Kaikenlaisten työryhmien sijaan meidän pitäisi tunnistaa ne ominaispiirteemme joita ihaillaan maailmalla jo nyt, ja leikkaamisen sijasta vahvistaa niitä.Jorma Hannikainen
13/08/2016, 14:27
Loistava kannanotto! Pieni tarkennus: AMK-tasoisena kirkkomusiikin koulutusta tarjoillaan Oulun ohella ainoastaan Pietarsaaressa ruotsinkielisessä koulutuksessa. Koulutus antaa kelpoisuuden ns. C-kanttorin virkaan. Yliopistotasolla kirkkomusiikkikoulutusta on Sibelius-Akatemiassa Helsingissä (Kirkkomusiikki ja urut -aineryhmä) ja Kuopion yksikössä. Sibelius-Akatemiassa saa kelpoisuuden ns. B- ja A-tason kanttorin virkoihin. Hakijoita toki voisi olla nykyistä enemmän, mutta olen ollut huomaavinani, että alalle valikoituminen tapahtuu jo ennen pääsykokeita. Hakijoiden taso on korkea ja monet tekevät päätöksen kirkkomusiikkikoulutukseen hakeutumisesta jo lukioaikoina. Jorma Hannikainen ainejohtaja, Kirkkomusiikki ja urut -ainerhmä
Jaakko Kuusisto
13/08/2016, 17:03
Kiitos tärkeästä tarkennuksesta! - Jaakko
Olli Salomäenpää
14/08/2016, 23:48
Siis mitä tarkalleen ottaen Oulussa ollaan kaavailemassa ns. C-kanttorikoulutuksen suhteen? Ei kait ne Oulussa niin idiootteja ole, että olisivat lakkauttamassa Tampereen hölmöläispäätöksen jälkeen lakkauttamassa ainoata suomenkielistä C-kanttoreita kouluttavaa opintolinjaa? Kun on niin kallista, hoitakoon joku muu... Ja kohta ei ole sitä ainuttakaan? Valtaan liittyy aina vastuun, oppilaitosten ns. autonomiaan näyttää nykyään liittyvän vastuu ainoastaan omasta navasta... Antaa tosi hyvän kuvan k.o. oppilaitosten hallituksen jäsenten sivistyksellisestä tasosta.
Anne Nietosvaara
15/08/2016, 13:34
Niin. Ja jos ollaan oikein niuhoja, niin TAMK kyllä antaa vielä kirkkomusiikkikoulutusta siiheksi, että viimeiset eli vuonna 2013 sisäänotetut saavat oppilaitoksesta tarpeekseen. Elikken vaadittavat 270 pointsia. "Ma elän, ma elän, ma elän! Mikä soitto ja laulu nyt suonissa soi!". Laulussa on muutenkin hehkuvat sanat. "Ma voisin jo olla vai..." Antaa olla.
Ari Rautakoski
17/08/2016, 22:14
Kiitos, Jaakko! Asiaa kaikki. Oamkin hallitus teki tänään, 17.8. päätöksen kirkkomusiikkikoulutuksen lakkauttamisesta. Lopullinen päätös tapahtuu käsittääkseni ministeriön kanssa käydyn neuvottelun jälkeen.

LEAVE A COMMENT:

Name:

Comment: