Jaakko Kuusisto

Biografia
Link to homepage

Viulisti, kapellimestari ja säveltäjä Jaakko Kuusiston (1974-2022) laaja-alainen ura musiikin parissa käynnistyi viulistina Kuopion viulukilpailun voitosta vuonna 1989, ja seuraavana vuonna hän soitti menestyksekkäästi kansainvälisen Jean Sibelius -viulukilpailun finaalissa vain 16-vuotiaana. Kansainvälisiin kilpailumenestyksiin lukeutuvat myös Indianapolisin ja Queen Elisabeth -viulukilpailujen finaalit. Hän oli yksi ahkerimmin levyttäneitä suomalaisia instrumentalisteja, jonka taltiointien joukosta löytyy paljon keskeistä suomalaista ohjelmistoa, sekä mm. J.S. Bachin kootut sooloviuluteokset. Kuusistolla oli viulistina merkittävä rooli BIS Recordsin Jean Sibelius -kokonaislevytyshankkeessa jousikamarimusiikin saralla. Hän toimi Sinfonia Lahden konserttimestarina vuosina 1998-2012.

Kuusiston ohjelmisto oli laaja myös kapellimestarina. Hän vieraili mm. Minnesotan orkesterin, Sydneyn, Adelaiden ja Melbournen orkestereiden, Ottawan National Arts Centre Orchestran, Hannoverin NDR-orkesterin, Deutsche Kammerphilharmonie Bremenin, Tallinnan kamariorkesterin, sekä Suomessa kaikkien orkesteriemme kapellimestarina. Vuosina 2005-2009 Kuusisto toimi Oulu Sinfonian päävierailijana ja syksystä 2018 alkaen Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestarina ja taiteellisena johtajana. Oopperakapellimestarina Kuusisto työskenteli mm. Suomen kansallisoopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlilla sekä Ilmajoen Musiikkijuhlilla.

Kuusisto esiintyi laajalti solistina sekä kamarimuusikkona, ja toimenkuvaan kuului myös taiteellisia suunnittelutehtäviä eri festivaaleilla. Hän oli veljensä Pekka Kuusiston kanssa Tuusulanjärven kamarimusiikin taiteellinen johtaja vuosina 1999-2006 ja Oulun Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja 2013-2021. Hän toimi myös kulttuuripolitiikan asiantuntijatehtävissä, Taideneuvoston varapuheenjohtajana kaudella 2013-2016 sekä jäsenenä toisen kolmevuotiskauden, lisäksi hän oli puheenjohtajana Opetus- ja kulttuuriministeriön asettamassa asiantuntijatyöryhmässä, joka laati ehdotuksen kulttuurin valtionosuusjärjestelmän uudistamiseksi vuosina 2016-2018.

Kuusiston sävellystuotanto pitää sisällään kamari- ja laulumusiikkia, konserttoja ja teoksia orkesterille ja oopperoita sekä elokuvamusiikkia. Suomen kansallisoopperan tilaama Jää-ooppera, joka perustuu Ulla-Lena Lundbergin samannimiseen Finlandia-palkittuun romaaniin, kantaesitettiin tammikuussa 2019 ja muodostui yleisömenestykseksi, palaten samalle näyttämölle jo syksyllä 2020. Savonlinnan Oopperajuhlien tilausteos Koirien Kalevala (2004) on nähty lisäksi myös Naantalissa, Oulussa ja Kuopiossa. Oskar Merikannosta kertova ooppera Elämälle sai lämpimän vastaanoton Ilmajoen musiikkijuhlilla kesällä 2015 ja 2016. 

Keskeisen osan Kuusiston uusinta tuotantoa muodostavat konsertot. Elina Vähälälle kirjoitettu Viulukonsertto op. 28 on saavuttanut suuren suosion mm. Minnesotan, Detroitin ja Singaporen orkesterien ohjelmistoissa, sekä BIS Recordsin julkaisemalla levyllä, jolla Vähälän kanssa soittaa Kuusiston johtama Sinfonia Lahti. Pianolle, fagotille sekä trumpetille sittemmin sävelletyt konsertot ovat saaneet niin ikään positiivisen vastaanoton, samoin kuin Arto Norakselle sävelletty sellokonsertto, jonka kantaesitys kuultiin Naantalin musiikkijuhlilla kesäkuussa 2019. Jaakko Kuusiston viimeiseksi jäänyt teos, Sinfonia op. 39, kantaesitettiin Minneapolisissa Yhdysvalloissa kesäkuussa 2022.

Kuusisto teki säveltämisen lisäksi runsaasti sovitus- ja orkestrointitöitä, joista mainittakoon lauluyhtye Rajattomalle ja Sinfonia Lahdelle alunperin tehdyt Beatles ja Queen -konserttikokonaisuudet. Ne ovat saavuttaneet Suomen lisäksi myös suuren kansainvälisen suosion. Esityksiä on ollut mm. Minnesotan orkesterin, Toronton sinfoniaorkesterin, Sydneyn sinfoniaorkesterin, NDR Hannoverin ja The New York Popsin ohjelmistoissa.

Tasavallan presidentti myönsi Jaakko Kuusistolle Pro Finlandia -mitalin vuonna 2017.

Tällä hetkellä ei ole kalenterimerkintöjä.