Jaakko Kuusisto

Kuuntelijapalautetta!

07/02/2012
Kommentteja (14)

Olin mukana Avantin järjestämässä Kulttuuripoliittisessa konsertissa "Näkyjä Perus-Suomesta" 29.1.2012 Musiikkitalon konserttisalissa, lähinnä kapellimestarina mutta myös playback-laulajana yhdessä veljeni Pekan kanssa. Tänään löysin työpaikkani postilokerosta minulle osoitetun kirjeen, joka löytyy tuosta alempaa. Normaalisti en tietenkään julkaisisi minulle osoitettua kirjettä, mutta kun tämä peijooni lähetti sen nimettömänä. Sanomattakin on selvää ettei tämä kuulija ole ollut kovinkaan ilahtunut konsertista, eikä minulla ole mitään ongelmaa keskustella asioista vaikka oltaisiin eri mieltä. Puskista ampumista en kuitenkaan ole koskaan hyväksynyt, ja tämä on nyt ainoa keino kommentoida asiaa, joten olkaapa hyvä (kirjoitusvirheet ym ovat alkuperäisen mukaisia):

 

 

JAAKKO KUUSISTO

Tämän kirjoittaja kuuluu siihen joukkoon,joka poistui surullisena Avantin "kulttuuripoliittisesta" konsertista. Se oli suunnattu Perussuomalaisia vastaan. Jos 20% kansasta äänestää jotain puoluetta, ei se voi olla väärässä.Ainoa keino on vaihtaa kansa.

Avantin suuri valtionapu tulee lopettaa, koska Retuperän WBK osaa tämän lajin paremmin eikä sekään saa valtionapua.Nykyinen Avanti ei tiedä,että E-P Salonen ja J-P Saraste perustivat sen nykymusiikin korkeatasoista esittämistä varten.

Se, että revittelitte Mattia ja Teppoa oli törkeää. Itseään saa kehua, mutta ei toista mollata.Heitä eivät ole huippumusiikin vanhemmat kouluttaneet syntymästä saakka eikä heitä ole opetettu Amerikassa.Palkkaa ei tule tilille kerran kuukaudessa kuten Teille.He ajavat yli 100 000 km vuodessa rahojensa perään vielä yli 60 vuotiaina. Jos he ovat myyneet yli miljoona levyä, onko se väärin. Jälleen siis pitää se kansa vaihtaa.

Veljenne Pekan ura kansainvälisenä huippuna on ilmeisesti päättynyt, kun hän on siirtynyt jatsiin ja kansanmusiikkiin. Hän oli tähti 1995, kun hän voitti mm Lisa Batiasvilin ja Nicolai Znyderin. Näiden kahden kansainvälinen ura sen kuin nousee, mutta veljeänne ei enää kutsuta maailman huippuorkestereiden eteen solistiksi.

Tämän kirjoittaja ei ollut Avantin suvisoitossa onneksi, koska se oli ollut pelkkää sekoilua.Pahinta oli ollut esiintyminen rakennusmiesten haalareissa ja suojakypärissä, kun kenenkään kädessä ei pysy vasara,kirves eikä saha. He eivät liioin ole koskaan olleet rakennuksilla työssä alkaen klo 7 joka aamu.

Veljenne käytössä on yhä jonkin säätiön omistama huippuviulu.Hän tekisi oikein kun palauttaisi sen omistajilleen.Sitä ei tarvita esiintymisiin töölöläisessä lihakaupassa tai pikkukahvilassa kuten on tapahtunut. Jatsin ja kansanmusiikin soittajat ovat hankkineet itse instrumenttinsa. Hänen "kulttuuripoliittiset" juhlansa Tuusulassa jääkööt omaan arvoonsa. Jos mennään konserttiin, mennään konserttin eikä kuuntelemaan hölmöjä keskusteluja.  Toivonkin,että Te lahjakkaana säveltäjänä kapellimestarina ja viulistina jatkatte omaa linjaanne erossa politiikasta.

Miten se Suomen kulttuuripolitiikka muuttui Avantin konsertin jälkeen?

 

No niin. Periaatteessahan olen sitä mieltä että tämä on huumorintajuttomuuden ja musiikillisen ahdasmielisyyden maailmanennätysluokkaa, mutta kommentoin silti paria asiaa.

- En tiedä mitä ovat "huippumusiikin vanhemmat", tietääkö joku muu?

- Yritin buukata Pekkaa esiintymään omille musiikkijuhlilleni Ouluun 2013, mutta se ei onnistunut koska hän on lähes koko ajan ulkomailla, ylläripylläri soittamassa viulua ihan oikeissa konserttisaleissa. Ja superylläri: joissain niistä paikoista hänen jopa HALUTAAN soittavan vaikkapa vähän kansanmusiikkia.

- Kun et ollut Avantin Suvisoitossa, mistä tiedät millaista siellä oli?

- Kirjoittajan kuntaliitoksista haaveileva kumisaapas hörppii hiukan vettä: sitä kuntaa missä Pekan juhlat tapahtuvat, kutsutaan edelleenkin Järvenpääksi.

 

Okei, näppärä kuittailu sikseen, ja hiukan politiikkaa tähän loppuun. En tiedä yhtäkään tilaisuutta järjestetyn joissa olisi vastustettu Perussuomalaisia, joko puoluetta tai sen kannattajia. Perussuomalaisten poliittista ideologiaa kyllä vastustetaan, mutta se on ihan eri asia. En tajua miksi 20% äänisaalis yksissä vaaleissa tarkoittaisi että he ovat nyt "oikeassa" ja kaikkien muidenkin pitää vaan nyökytellä. Ei tasan pidä. Perussuomalaista ideologiaa saa ja pitääkin vastustaa, ihan samalla tavalla kuin Perussuomalaisten leiristä vastustetaan lähes kaikkien muiden puolueiden linjauksia. Avantin konsertti ei todellakaan ollut suunnattu Perussuomalaisia vastaan, vaan siinä nostettiin esiin tiettyä ideologiaa, joka ei todellakaan ole pelkästään perussuomalaista, tai edes suomalaista. 

Mitä tulee toiveeseen allekirjoittaneen pysymisestä erossa politiikasta, niin tämä Vihreiden jäsenmaksua maksava ja Pekka Haavistoa julkisesti tukenut muusikko joutuu toteamaan että sorry, vähän myöhäistä.Kupe
07/02/2012, 14:18
Varo vaan Jaakko. Kirjoittaja usuttaa seuraavaa: Matti ja Teppo tekevät varmaan "Jaakko ja Pekka"- imitaation seuraavalle konserttikiertuelle. Kaksi haitaria ja Karjalanpojat soi komiasti.
joku
07/02/2012, 14:55
Aika typerä kirje, hyvin kuitattu. Tällaisia heppuja ei kuitenkaan kannata provosoida ollenkaan, saattavat olla ihan hulluakin porukkaa. Olihan kirjeessä jotakin perääkin, mutta miksi osoittaa se sinulle, koska oli kyse veljestäsi? Tosiaan, Pekka ei ole enää maailman parhaita viulisteja klassisen saralla, mutta ei sitä havittelekaan vaan on laajentanut reviiriään muille musiikin osa-alueille menestyksekkäästi.
Jaakko
07/02/2012, 15:03
Vaikea sanoa miksi tuli mulle, kun kirjekuoren postileimakin oli niin heikko ettei siitä nähnyt oliko mahdollisesti lähetetty Lahden seudulta vai jostain muualta. Omasta näkökulmastani tuossa kirjeessä ei kyllä ollut mitään perää minkään asian osalta, mutta se on vain minun mielipiteeni.
Haka Kekäläinen
07/02/2012, 15:09
Ihmettelen suuresti miten joku konsertti voi olla perusuomalaisia vastaan. Luulen et kirjoittajalta on menny matit ja tepot sekaisin. Kertoo huonosta itsetunnosta tai sitten persut kokee että noin 80% kansasta on heitä vastaan, koska eivät heitä änestäneet. Ei kannata huolia, Avanti kulkee, koirat haukkuu!
Onpas ahdasta mieltä
07/02/2012, 16:05
Ensinnäkin...kiitos mainiosta yhteistyöstä taannoin muusikolle epätavallisessa tilassa messukeskuksen avolavalla hälyn ympäröimänä. Juuri noissa tilanteissa se upea heittäytyminen ja ammattitaito mitataan, soitti sitten WPK:ta tai muuta. No. Aiheeseen: Tarjoaisin mieluusti tuolle kirjeen kirjoittajalle projektin ja mahdollisuuden itse tuottaa ja toteuttaa jokin "huippumusiikin vanhempien spektaakkeli". Olisikohan poliittisesti korrektia kutsua konserttia "Kansa vaihtoon!"- nimellä? Vitsailu sikseen. Ehkäpä onkin niin, että uusi sukupolvi on tulossa ja uuden aikakauden ajattelutyyli myös...no mene ja tiedä. Mulla on ainakin huippuvanhemmat ; ) Yt. juontaja-Riikka, Matka 2012-tapahtuma
Mr/Ms Anonymous
07/02/2012, 17:02
on selvästi panostanut kirjeeseen. Halu loukata on ilmeinen. Surullista, jos jollakulla on paha olla, mutta kaunaisuus on pelottavaa eikä koskaan oikeutettua. Terveisiä kirjoittajalle, sattuuhan noita huonoja päiviä!
Raija
07/02/2012, 17:46
Huvittavaa niputtaa vasara, kirves ja saha. Isot alkukirjaimet eteen niin kaikki olisivat voineet olla lavalla!
Ilse Kekkonen
07/02/2012, 18:26
Se konsertti oli ihana, upea, ensin hieman yllättävä, mutta totuin pian siihen "irrottelevaan" laidasta laitaan" - tyyliin. Tavallaan - tasokkaasti ja huipputyylikkäästi - demonstroitiin musiikin laajaa skaalaa... siellä oli kaikkea klassisesta viihdemusiikkiin, siellä oli huumoria, vitsikkyyttä, saksalainen sanoisi "kurzweilig", siellä ei todellakaan tullut aika pitkäksi! Olin tajuavinani, mistä oli kysymys - nimittäin, että musiikilla ei ole rajoja ja että Musiikkitalo tällä tavoin vihittiin palvelemaan kaikkea hyvää musiikkia, välillä vähän irroitellen ("enemmän pökköä pesään, nyt tai ei koskaan, siitäs saitte, vieläkö lisää"- metodilla). Kaikki tämä ihanuus ammattitaidolla - on suuri ero, nauraako yleisö hyväntahtoisesti, hyväntuulisesti suvereenille, hauskalle performanssille vai tunteeko joku ehkö olonsa kiusaantuneeksi...?! Meittiä on niin moneksi, sanoisi ehkä hämäläinen ja valitettavasti joukossamme kukkii myös epämusikaalisuus, kapeaotsaisuus ja huumorintajuttomuus. Tuhat kiitosta! Bravo!
H.Helin
07/02/2012, 18:38
Minua henkilökohtaisesti jäi ihmetyttämään, miksi "töölöläisessä lihakaupassa tai pikkukahvilassa " pitäisi soittaa huonommalla instrumentilla kuin vaikkapa jossain konserttisalissa. (Oletan, että kirjoittaja kritisoi nimenomaan laatusoittimen hukkakäyttöä; että huonompikin kelpaisi...) Onko yleisö Töölön liikeyrityksissä jotenkin halvempiarvoista - vaiko kenties liian hienoa - kirjeen laatijan mielestä? Tsemppiä vaan jatkoonkin monenlaisen musiikin parissa!
Johan Smörgårds
07/02/2012, 23:09
Hei, Mielestämme olisi typerä ajatus lopettaa Avanti!-orkesterin valtionapu. Olisi paljon fiksumpaa maksaa valtionapua myös Retuperän WBK:lle. Terveisin Johan Smörgårds Taiteellinen harhaanjohtaja Retuperän WBK
Jaakko
07/02/2012, 23:34
Hyvä Johan!
H.Tukkimies
08/02/2012, 10:18
Jaakko Kirjoittaja ei tainnut olla ihan terve. Eikä pidä provosoitua joa provosoidaan. Kirjeen mielestäni voi jättää ihan omaan arvoonsa.
Mattiteppo Nurminen
08/02/2012, 11:01
Outoa, että niin huumorintajuisilla veljeksillä kuin Ruohoset on täydellisen tosikkoja fanittajia.
Jaakko
08/02/2012, 23:29
Tukkimies, olet oikeassa siinä että kannattaa olla provosoitumatta. Tässä minua provosoikin oikeastaan vain se, että sain nimettömän kirjeen. Se on vaan yksinkertaisesti hanurista. Jos on vakavaa sanottavaa, se pitää sanoa rehdisti omalla nimellä. Itse asiassa, mieluiten näkisin että tällä kommenttipalstallakin käytettäisiin oikeita nimiä (enkä siis tarkoita ettei sinun nimesi saata ihan oikeastikin olla Tukkimies ;-) mutta niin kauan kun ollaan asiallisia ja kohteliaita niin nimimerkitkin saavat palstatilaa.

LEAVE A COMMENT:

Name:

Comment: