Jaakko Kuusisto

Vielä koulutuksesta

21/12/2011
Kommentteja (13)

Edellisen blogini jälkeen AMK-rintamalla on tapahtunut näin lahtelaisittain se, että musiikkiteatterilinjan väki onnistui saamaan aikaan melko vahvan protestin lakkautusuhkaa vastaan, mistä seurasi omalta osaltaan se, että Lahden ammattikorkeakoulun hallitus omassa vastineessaan Opetus- ja kulttuuriministeriölle esitti musiikkiteatterilinjan säilyttämistä Lahdessa vastoin ministeriön ehdotusta. Hyvä sinänsä, mutta valitettavasti muilta osin LAMK:n hallitus ei esittänyt minkäänlaista vastalausetta muun taideopetuksen lopettamiselle. 

Toisin sanoen, näyttää siltä että muusikoiden, varhaisiän musiikkikasvattajien sekä kuvataiteilijoiden ammattikoulutus Lahdessa loppuu ilman että koulu edes yrittää estää sitä. Ehkä kaikista eniten ihmettelen tätä varhaisiän musiikkikasvattajien kohdalla, koska he tunnetusti työllistyvät kaikki. Muutenkaan perustelut eivät ole varsinaisesti vakuuttaneet, koska kun muusikoita on esim. Lahden työkkärissä todella vähän, on siellä tradenomeja samaan aikaan non 200 - ja siitä huolimatta LAMK on lisäämässä tradenomien aloituspaikkoja. Häh?

Liitän tähän mielipidekirjoitukseni jonka Etelä-Suomen Sanomat julkaisi tänään.

 

LAMKin muusikkokoulutus säilytettävä

Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus leikata Lahden ammattikorkeakoulun musiikin laitoksen aloituspaikat kokonaan pois meni yllättäen - musiikkiteatterilinjaa lukuunottamatta - sellaisenaan läpi LAMK:n hallituksessa. Tätä on vaikea ymmärtää useastakin eri syystä. 

Ensinnäkin, kun perusteluna käytetään työllistymistilannetta, täytyisi ymmärtää että taiteen saralla työllistymistä ei voida mitata samalla tavalla kuin yleisimmillä aloilla. Nyt ilmeisesti kuvitellaan että valmistutaan, saadaan paperit kouraan ja sitten samantien vakituinen työpaikka - ja jos näin ei käy niin sitten on jotenkin epäonnistuttu. Työelämä itsessään on kuitenkin taiteilijalle erittäin monisäikeinen käsite. Vakituisen työn löytäminen ei ole kelvollinen työllistymisen mittari alalla, jolla "itsensä työllistäminen" on arkipäivää, monet tekevät muuta työtä rahoittaakseen taiteellisen toimintansa, ja apurahalla voi työskennellä pitkiäkin aikoja. On tiedossa että varhaisiän musiikkikasvattajat työllistyvät kaikki saman tien, eikä työkkäreissä muitakaan muusikoita roiku juuri nimeksikään. Leikkausten perusteena käytettäviä käsityksiä työllistymisestä on pakko hämmästellä.

Suomessa on laaja ja kansainvälistäkin ihailua herättävä musiikkioppilaitos- ja orkesteriverkosto, jonka työvoimatarve on huomattava. Erityisesti orkesteriverkoston kannalta on elintärkeää että työvoimaa on runsaasti ns. vapaalla jalalla, jotta erilaiset lyhyet ja pitkät sijaisuudet on mahdollista toteuttaa. Musiikin saralla erittäin korkea vakituinen työllistymisaste ei siis ole edes tavoiteltava asia. Lisäksi orkestereistamme vapautuu eläköitymisen kautta merkittävä määrä työpaikkoja seuraavan 10-15 vuoden aikana, ja pidän ensiarvoisen tärkeänä että musiikin suurmaana tunnettu Suomi edes yrittäisi huolehtia työvoimatarpeestaan itse.

Toiseksi on syytä pohtia taiteiden opiskelun funktiota ylipäätään. Taide ja sen harjoittaminen tuottaa yhteiskuntaan sellaista pääomaa joka ei ole mitattavissa rahalla tai työllistymisluvuilla. Taiteiden opiskelun pitäisi itse asiassa olla paljon laajempaa myös niiden keskuudessa jotka eivät edes aio alalle. Taide on omiaan laajentamaan yksilön ilmaisutaitoja ja löytämään asioille uusia merkityksiä ja näkökulmia. Jos taiteen opiskelu mielletään vain prosessiksi jolla hankitaan työpaikka, ollaan pahasti metsässä.

Kolmanneksi on todettava asia jonka luulisi herättävän huomiota laajemminkin: Lahti on kulttuurikaupunki joka on itse määritellyt luovan alan yhdeksi painopistealueekseen, ja luulisi että ko. alan koulutuspaikat olisivat itsestäänselvyys tässä yhtälössä. Sensijaan lahtelaiset päättäjät eivät edes yritä laittaa ministeriölle hanttiin, kun lähes koko taiteen ammattikoulutus on jäämässä vasaran alle. Harvoin näkee räikeämpää ristiriitaa yhden kaupungin päätöksenteon sisällä.

Jaakko Kuusisto
muusikko
LahtiJuhani Pitkäpaasi
21/12/2011, 22:18
Hienoa Jaakko että viitsit lahtelaisille julkaista nuo kirkkaat ja järkevät ajatuksesi.
Jaakko
21/12/2011, 23:34
Kiitos Jussi - tämä on todella ikävä juttu Lahden kannalta. Lopullista niittiä nyt ei vielä ole tullut, mutta enpä ole enää kovin toiveikas.
Henrik Huldén
22/12/2011, 7:30
Jaakko tuota argumentointiasi sopisi ministeriönkin kuunnella. Ei tämän maan tunteita soiteta pelkästään harrastelijoiden voimin eikä orkestereita pyöritetä pelkillä tuontimuusikoilla tähtikapujen edessä.
Vierailija
22/12/2011, 13:12
Lähetäpä suoraan opetus- ja kulttuuriministeriölle tämä, soisi heidänkin siellä lukevan.
hansu
22/12/2011, 18:34
nää asiasta päättävät tahot eivät kuuntele järkipuhetta tai asiantuntijoita eivätkä usko työllistymistilastoja vaikka nenän eteen lykättäisiin. Kaivavat tän kaupungin hautaa erittäin itsepäisesti.
Jaakko
22/12/2011, 19:33
Omalla kohdallani tämä entisestään murentaa uskoa kaikenlaiseen "strategia-ajatteluun" - miksi laittaa aikaa ja rahaa strategioiden luomiseen oikealla kädellä, jos vasen käsi ei kuitenkaan noudata niitä.
Kari Hänninen
22/12/2011, 20:43
"Musiikin saralla erittäin korkea vakituinen työllistymisaste ei siis ole edes tavoiteltava asia." Tällainen mielipide olisi uskottavampi, jos sen esittäjällä ei itsellään olisi vakituista työpaikkaa.
Jaakko
22/12/2011, 20:56
Kari hyvä, lause tulee ymmärtää sen alkuperäisessä asiayhteydessä. Jos jokaisella viulistilla Suomessa olisi vakituinen työpaikka, ei yksikään orkesteri pystyisi toimimaan kunnolla. Tämä on tosiasia jota on hankala kiistää. Onneksi meillä on myös soittajia jotka eivät edes erityisesti tavoittele vakituista työsuhdetta, vaan nimenomaan viihtyvät freelance-tilanteessa.
Kari Hänninen
22/12/2011, 21:18
Jaakko, ymmärrän pointtisi, mutta eikö oikeampi tapa ratkaista asia olisi palkata orkesteriin enemmän viulisteja?
Jaakko
22/12/2011, 21:24
Kyse on siis siitä että jos joku sairastuu tms. niin tarvitaan sijainen. Ei orkestereilla ole mitään mahdollisuuksia pitää varasoittajia palkkalistoilla. Sama tilannehan pätee vielä paljon dramaattisemmin puhaltajiin, joita on vain yksi per stemma. Joko tulee tuuraaja tai konsertti peruuntuu.
JPK Jäntti
25/01/2012, 12:43
Näin sivusta keskusteluun ajautuneena kuulostaa siltä, että LAMK:n suunnitelmat liittyvät johonkin valtakunnalliseen kokonaissuunnitelmaan joka ei tässä nyt tule esille. Onko tällaista valtakunnallista suunnitelmaa olemassa? Siitä huolimatta kuulostaa siltä, että on hyvin harkitsematonta jos esimerkiksi varhaiskasvatuksen tasosta tingitään. Se on investointi, joka maksaa itsensä hyvin nopeasti takaisin. Jaakkohan perusteli jo erittäin hyvin esimerkiksi viulistien koulutustarpeen. Kuvataiteilijoiden kouluttaminen voikin olla vähän vaikeammin perusteltava asia. Tradenomikoulutusta on helppo lisätä, koska se on halpaa ja tuottaa tilastotuloksia opetusministeriölle kun koulutuspaikkoja nyt kuitenkin pitää olla.
Jaakko
30/01/2012, 21:30
JPK - taustalla on Opetus- ja kulttuuriministeriön linjaus että noin 850 aloituspaikkaa pitää vähentää kulttuurin alalta maanlaajuisesti. Se on sitten jyvitetty eri kouluille ja niiden pitää itse ratkaista miten toteuttavat.
20/07/2017, 16:04

LEAVE A COMMENT:

Name:

Comment: