Jaakko Kuusisto

Biografia
Link to homepage

Kapellimestari, säveltäjä ja viulisti Jaakko Kuusiston laaja-alainen ura musiikin parissa käynnistyi viulistina 1990-luvulla useiden kansainvälisten kilpailumenestysten myötä. Hän on yksi ahkerimmin levyttäneitä suomalaisia instrumentalisteja, jonka taltiointien joukosta löytyy paljon keskeistä suomalaista ohjelmistoa, mukaan lukien Rautavaaran, Sallisen sekä Pulkkisin viulukonsertot sekä Kalevi Ahon Sinfonia nro 3 viululle ja orkesterille. Kuusistolla oli viulistina merkittävä rooli BIS Recordsin Sibelius-kokonaislevytyshankkeessa jousikamarimusiikin saralla, ja hän on levyttänyt myös klassisen genren ulkopuolella. 

Kuusiston ohjelmisto on laaja myös kapellimestarina kattaen teoksia barokista aina aikamme musiikkiin, genrestä riippumatta. Hän on työskennellyt mm. Minnesotan orkesterin, Sydneyn, Adelaiden ja Melbournen orkestereiden, Hannoverin NDR-orkesterin, Belgian kuninkaallisen filharmonian, Lausannen ja Tallinnan kamariorkestereiden, sekä Suomessa mm. Helsingin kaupunginorkesterin, Turun filharmonisen orkesterin, Tampere Filharmonian, Oulu Sinfonian sekä kamariorkesteri Avantin johtajana. Hän on viime aikoina debytoinut Krakovan sinfoniettan ja Ottawan National Arts Centre Orchestran kapellimestarina, sekä Suomen Kansallisoopperassa johtaen maailmankantaesityksen Perttu Kivilaakson ja Eicca Toppisen säveltämästä oopperasta Indigo, jonka Kuusisto myös sovitti ja orkestroi.

Kuusisto on esiintynyt laajalti solistina sekä kamarimuusikkona, ja toimenkuvaan on kuulunut myös taiteellisia suunnittelutehtäviä eri festivaaleilla; tätä nykyä hän toimii Oulun Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana sopimuksella, joka ulottuu vuoteen 2017. Kuusistolla on pitkä ja tiivis suhde Sinfonia Lahden kanssa: hän toimi orkesterin konserttimestarina 1999-2012, ja yhteistyö jatkuu muissa muodoissa edelleen. Yksi erityinen osa tätä on lauluyhtye Rajattoman kanssa toteutetut suuret ABBA-, Queen- ja Beatles -konserttikokonaisuudet, jotka ovat valtavan suosittuja myös ulkomailla. Kuusiston johtamat Sinfonia Lahden levytykset ovat saaneet myönteistä huomiota kansainvälisessä lehdistössä: näitä ovat mm. Armas Järnefeltin, Ilkka Kuusiston ja Kalevi Ahon musiikkia sisältävät taltioinnit, ja erityisesti Kuusiston oman viulukonserton levytys, jossa solistina soittaa Elina Vähälä.

Kuusiston sävellystuotanto pitää sisällään noin 30 opusta: kamari- ja laulumusiikkia, orkesteriteoksia ja konserttoja, elokuvamusiikkia sekä oopperoita. Teospari Makuukamariooppera ja Leirintäalueooppera ovat saaneet runsaasti esityksiä viime vuosina, ja koko perheen oopperaa Koirien Kalevala esitettiin Savonlinnan oopperajuhlilla täysille katsomoille kolmen kauden ajan. Oskar Merikannosta kertova ooppera Elämälle sai lämpimän vastaanoton Ilmajoen musiikkijuhlilla kesällä 2015 ja 2016. Kuusiston pianokonsertto kantaesitettiin keväällä 2016 Helsingin kaupunginorkesterin kanssa, solistina oli Dejan Lazicin ja kapellimestarina säveltäjä itse. Tällä hetkellä Kuusisto työstää Radion Sinfoniaorkesterin tilaamaa fagottikonserttoa keväälle 2017. Uusin Kuusiston sävellyksiä sisältävä taltiointi on kamarimusiikkilevy ’Glow’, joka ilmestyi kesällä 2016 BIS Recordsin julkaisemana.

Jaakko Kuusiston soitin on Matteo Goffriller vuodelta 1702.